Programma Jongeren en Mentale Gezondheid
Donderdag 23 November 2023 vanuit de Maassilo in Rotterdam
Programma 23 November 2023
Programma 23 November 2023 met korte inhoud van de presentaties
09.10 - 09.30 UUR
Plenaire opening door dagvoorzitter Hilde Taverne
09.30 - 10.10 UUR
Platform one
Arne Popma (Amsterdam UMC en Levvel)
Psychiater en hoogleraar
Projecten die er toe doen
Arne geeft een presentatie en overzicht van projecten die er toe doen. Nieuwe inzichten en methoden worden gedemonstreerd, Arne laat de meest recente projecten en interventies zien, en gaat dieper in op de verbinding tussen psychiatrie en justitie.
10.10 - 10.50 UUR
Platform one
MaryRose Postma (Mondriaan)
GZ Psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog, en onderzoeker
Transitieteam Mondriaan
Topklinisch centrum Transitiepsychiatrie
Transitiepsychiatrie overbrugt de kloof tussen kinder- en jeugdpsychiatrie en volwassenenpsychiatrie. Deze expertise is speciaal gericht op jongeren tussen 16 en 25 jaar. Het Transitieteam houdt zich bezig met complexe psychiatrische diagnostiek en behandeling voor jongeren in de leeftijd van 16-25 jaar binnen het grensgebied tussen de kind- en jeugdpsychiatrie (KJP) en volwassenpsychiatrie (VP). Het Transitieteam werkt op drie terreinen:
• innovatieve patiëntenzorg,
• wetenschappelijk onderzoek en
• onderwijs.
Tijdens deze lezing geeft MaryRose antwoord op de volgende vraag: Wat doet het Transitieteam? En wat zijn de successen tot nu toe?
10.10 - 10.50 UUR
platform three
Anne Pelzer & Michel van den Bogaard (beiden Herlaarhof, onderdeel van Reinier van Arkel )
Drs. | Kinder- en jeugdpsychiater
Autonomie- en herstelbevorderend werken binnen een netwerk
Autonomie- en herstel bevorderend werken is een ziens- en werkwijze, gebruik makend van evidence-based methoden, die op diverse fronten voordelen oplevert. Jongeren voelen zich meer gezien en begrepen, worden korter opgenomen en er vindt vrijwel geen drang & dwang plaats. Ouders zijn nauw betrokken en leren hoe ze zich op een geweldloze manier kunnen verzetten tegen ongewenst gedrag. Professionals werken in een prettige, veilige werkomgeving waarbij visie en methodiek in lijn ligt met hun persoonlijk waarden.
Maar, hoe doe je dit samen in de keten in het heetst van de strijd? Deel je dezelfde waarden? Wat zijn de dilemma’s?
10.10 - 10.50 UUR
the forest
Nicky Verduyn (Youz, Parnassia Groep) & Robin van der Meel (ExpEx)
Beiden ervaringsdeskundige
Interactieve voorlichting over zelfbeschadiging en suïcidaliteit – vanuit de ervaringsdeskundige
Robin en Nicky vertellen over hun eigen ervaringen met de onderwerpen zelfbeschadiging en suïcidaliteit in een interactieve voorlichting. Zij willen deze onderwerpen, waar vaak een taboe op ligt, bespreekbaar maken met de aanwezigen aan de hand van do’s en dont’s. Wat is een goede aanpak en wat juist niet? De aanwezigen kunnen ook eigen voorbeelden en dilemma’s voorleggen aan de ervaringsdeskundigen. De ExpEx hebben deze workshop ontwikkeld voor medewerkers van Youz en andere hulpverleningsorganisaties om zo de hulp aan jongeren te verbeteren en de onderwerpen bespreekbaar te maken.Het publiek mag tijdens de workshop vragen stellen of casussen voorleggen. Hier gaan Robin en Nicky direct op in en beantwoorden deze vraagstukken. Zo ontstaat er vaak een dialoog over wat de beste aanpak is. Ook persoonlijke vragen worden beantwoord, om zo de onderwerpen concreet en levend te maken.
10.50 - 11.10 UUR
Kleine koffie- en theepauze
11.10 - 11.50 UUR
Platform one
Sophie Leijdesdorff (Universiteit Maastricht, department of Psychiatry and Neuropsychology & Stichting @ease)
Psycholoog & postdoctoraal onderzoeker
@ease; peer-to-peer counseling voor jongeren met mentale problemen
Ondanks dat veel mentale problemen al vroeg in het leven ontstaan is hulp voor jongeren vaak slecht toegankelijk. Sinds 2018 kunnen jongeren van 12-25 jaar binnenlopen bij 11 @ease-centra, gratis en anoniem. Getrainde leeftijdsgenoten en ervaringsdeskundigen bieden een luisterend oor. Professionals zijn op de achtergrond beschikbaar.
11.10 - 11.50 UUR
platform three
Saadeldin Berkhout & Els Bijman (beiden JIMwerkt)
Content Creator/Trainingsacteur/Ervaringsdeskundige | Procesbegeleider/Supervisor
JIM & Mentale Gezondheid
Werkzaam vanuit JIMwerkt, wil ik als ervaringsdeskundige en jongere de deelnemers interactief mee nemen naar wat een JIM kan betekenen. Bijvoorbeeld voor mij, tijdens de lockdown; heb ik dips gehad, maar ik kwam er best positief uit. Hoe? Dat vertel ik in deze workshop.
11.10 - 11.50 UUR
The Forest
Iris Peelen & Beau Ackerman (beiden Stichting Zelfbeschadiging)
Beiden Ervaringsdeskundige/vrijwilliger
Iris Peelen & Beau Ackerman, in gesprek met jongeren over zelfbeschadiging
Beau en Iris, beiden als vrijwilliger en ervaringsdeskundige werkzaam bij Stichting Zelfbeschadiging, nemen je mee in hoe je in gesprek kunt gaan met jongeren over zelfbeschadiging. Hoe pak je dat aan, wat kun je beter achterwege laten en wat als het gesprek niet op gang komt?
www.zelfbeschadiging.nl
11.50- 12.30 UUR
platform one
Fredrique Coelman (Levvel)
Klinisch psycholoog/ project directeur
0 kinderen in de gesloten jeugdzorg, is dat mogelijk?
De lezing zal gaan over het veranderproces in het overbodig maken van de gesloten jeugdzorg voor kinderen in Nederland en wat dit vraagt aan condities en leiderschap.
11.50- 12.30 UUR
platform three
Marieke Willems (OZOverbindzorg)
Regiomanager
Netwerkzorg met jonge inwoners
In deze workshop laat Marieke jullie zien waarom het belangrijk is om samen met de inwoner/client samen te werken, maar ook het belang van de verbinding tussen medisch en sociaal domein. Wat kan OZO betekenen in de gehele samenwerking maar ook de opgave die ligt vanuit IZA. Ervaringen (Evt. door iemand die OZO gebruikt) vanuit de JGZ, GGZ, onderwijs etc. zullen worden gedeeld.
11.50- 12.30 UUR
The Forest
Ruben Koster (Public Cinema en Stichting JIM-werkt)
Ondernemer, operationeel directeur, communicatie en campagnestrateeg
Het verhaal achter Gratitude Booth
We laten jongeren stil staan bij de kracht dankbaarheid en we leren hen dit toe te passen in hun eigen leven. Dit doen we door middel van een lespakket wat gegeven kan worden op scholen, MBO- en HBO -opleidingen en universiteiten. In de hal van de Maassilo staat de Gratitude Box. Dit is een plek waar je je dankbaarheid in een videoboodschap kunt opnemen en deze kunt sturen aan de persoon die er voor jou is.
12.30 - 13.30 UUR
GROTE LUNCHPAUZE
13.30 - 14.10 UUR
platform one
Rob Wolters (Nature for Health & Agenda Natuurinclusief)
Executive & domeintrekker Gezondheid
Tafelgesprek Green Mental Health; I have a therapist, and her name is nature
Kort wordt aandacht gegeven aan ontwikkelingen in Green Mental Health. Daarna wordt besproken hoe en op wat voor manier de natuur jongeren kan helpen om te werken aan hun mentale gezondheid. “I have a therapist and her name is nature”. Meer greentime, less screentime. En hoe jongeren iets kunnen terugdoen voor de natuur. En wat kunnen hulpverleners en begeleiders met dit verhaal?
13.30 - 14.10 UUR
platform three
Leontien Los (Brijder-jeugd, jeugdverslavingszorg onderdeel van de Parnassiagroep) & Nina Schouten (Redesigning Psychiatry)
Psychiater | Industrieel ontwerper
Redesigning Relapse
Een project waarbij jongeren, behandelaren en industrieel ontwerpers op een andere manier naar terugval kijken in de jeugdverslavingszorg. De uitkomsten geven ook een richting voor veranderen van ander (zelf)destructief gedrag.
13.30 - 14.10 UUR
The Forest
Elsbeth Kuysters (Stichting Saarisnietgek)
Psycholoog, schrijver, mede-oprichter Saarisnietgek, moeder
Saar is niet gek, en jij ook niet: mentale gezondheid kinderen 10-12 jaar
Als psycholoog en moeder van een kind dat het niet heeft gered met haar mentale problemen, deel ik constructief een aantal ervaringen met jeugdzorg. Het belang van preventie wordt duidelijk. Tevens maakt u kennis met een daaruit voortgekomen innovatie: magazine Saarisnietgek. Hét magazine om emoties en gevoelens makkelijk bespreekbaar te maken bij kinderen 10-12 jaar.
14.10- 14.50 uur
platform one
Evelyn Vischedijk & Linda Smit (beiden Garage2020)
Digitale Strandjutter & Kwartiermaker Garage2020 | Strategisch & sociaal ontwerper
Garage2020, samen een toekomst ontwerpen voor een mentaal veerkrachtige jeugd
Garage2020 neemt je graag mee in hoe het jongeren en hulpverleners verbindt aan professionals buiten de zorgsector, zoals filosofen, kunstenaars en dataspecialisten, en designers om zo tot innovatieve oplossingen te komen buiten de bestaande denkkaders en organisatieprocessen.
14.50 - 15.10 uur
Kleine koffie- en theepauze
15.10 - 15.50 uur
platform one
Sharon Stellaard (Zelfstandig)
Onderzoeker
Boemerangbeleid: (h)erkennen en doorbreken van disfunctionele beleidspatronen
Experiment met de zaal over beleid in de jeugdzorg.
15.10- 15.50 uur
platform three
Cor van Liere (Karakter Zwolle)
GZ-psycholoog in opleiding tot specialist
De Netwerkintake bij jongeren
Binnen F-ACT Jeugd hebben we onderzocht of doelrealisatie (het scoren van doelen door jongeren) een goede manier is de voortgang van hulp te meten. Die doelen maakten ze tijdens een netwerkintake.
– Hoe zet je de netwerkintake in bij jongeren
– Hoe maak je concrete doelen tijdens zo’n intake
– Hoe betrek je het netwerk daarbij
15.50 - 16.30 uur
platform one
Jongeren in gesprek met professionals