F-ACT congres, editie 2025

 

Donderdag 25 September 2025

Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden

GGZ Friesland organiseert in samenwerking met vereniging F-ACT Nederland, congresbureau Frits&Gijs, de lokale gemeenten in Friesland, Verslavingszorg Noord Nederland en de kenniswerkplaats personen met onbegrepen gedrag van NHL Stenden op donderdag 25 september 2025 de 22e editie van het landelijke F-ACT-congres.

banner F-ACT congres

GGZ Friesland is sinds een aantal jaren op pad met het ontwikkelen van kwalitatief goede en herstelgerichte zorg op een eigen ‘Friese manier’: een nuchtere en met elkaar verbonden manier waarbij de focus ligt op de mensen die ons het hardst nodig hebben, in de omgeving waarin zij leven. Dit doen wij het liefst samen met andere betrokken partijen.

 

Wat kun je verwachten?

GGZ Friesland, de elf steden en alle overige kleine omliggende gemeenten schuwen het experiment niet. Met de provincie, gemeenten en zorgverzekeraars wordt intensief nagedacht, overlegd en samengewerkt. Dit komt ook terug in de uitwerking van het Integraal Zorgakkoord, want zoals we bij GGZ Friesland zeggen: ‘it begjint Tegearre!’ (“Het begint met zijn tweeën”).

Wij laten tijdens het F-ACT 2025 Congres zien wat er op het gebied van persoonlijk herstel, klinisch herstel en maatschappelijk herstel te zien en te halen is. Zowel provinciaal, nationaal en internationaal, maar zeker ook regionaal en lokaal.
Voor alle beroepsgroepen, met een grote betrokkenheid van de ervaringsdeskundigen binnen en buiten de instelling, en de familie-ervaringsdeskundigen.

Het programma

Tijdens het congres laten we enkele noordelijke pareltjes zien. Een voorbeeld is de pilot ernstige psychiatrische aandoeningen in samenwerking met diverse gemeenten. En ook het relatief nieuwe concept het FACT+-team en hun samenwerking met Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Het ACT-team, een team dat is ontwikkeld in samenwerking met Verslavingszorg Noord Nederland en Wender (maatschappelijke opvang) specifiek voor dak- en thuislozen. Het project Rapid Responder dat ingezet kan worden wanneer bij onbegrepen gedrag op straat of in een thuissituatie 112 wordt gebeld. Ontwikkelingen rond het samenwerken op het GGZ-terrein in Franeker waar patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen die vastgelopen zijn in hun behandeling lange tijd kunnen verblijven zodat er vanuit een vertrouwensrelatie alsnog een behandeling kan worden ingezet. En tenslotte de samenwerking met NHL Stenden rondom het thema ‘personen met onbegrepen gedrag’ waarvoor nu onder andere een kenniswerkplaats is opgezet. Maar ook komt de onderzoekslijn assertieve zorg van NHL Stenden aan bod. Wij zijn er trots op om een bijdrage te leveren aan een gezonde ‘Fryske Mienskip’ (Friese gemeenschap).

Samen streven wij naar een goed afgestemd ambulant, klinisch en begeleidingsaanbod van de meest optimale zorg en behandeling voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA). Er worden nieuwe wegen verkend en beproefd naar meer betrokkenheid van familieleden en vrienden en naar meer eigen regie en participatie van burgers. In Friesland durven we deze nieuwe wegen in te slaan. Op verschillende plaatsen functioneren we als aanjager van de borging en de doorontwikkeling van F-ACT en zorgen we voor mensen met een kwetsbaarheid voor ernstige psychiatrische aandoeningen.

Locatie en bereikbaarheid

Het congres wordt georganiseerd vanuit De Harmonie in Leeuwarden. Deze stadsschouwburg, onlangs uitgeroepen tot ‘Het meest gastvrije theater’ van Nederland, zal tijdens het evenement fungeren als een herkenbaar verzamelpunt. De flexibele ruimtes, goede service en creatieve oplossingen voor grote evenementen maken De Harmonie tot een ideale locatie voor het F-ACT Congres 2025.

Met het station Leeuwarden op loopafstand en volop parkeermogelijkheden in de buurt, is De Harmonie goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto. Het ligt in het historische centrum van Leeuwarden, maar kijkt ook uit over het water als weerspiegeling van het landelijke karakter van de provincie.

De binnenstad biedt voldoende opties voor sociale en groene randprogrammering. Er zijn genoeg interessante bezienswaardigheden, moderne bars, restaurants, uitgaansgelegenheden en betaalbare B&B’s en hotelarrangementen om een groots festijn te realiseren. Leeuwarden is twee jaar geleden niet voor niets culturele hoofdstad van Europa geweest!

Centraal thema: assertieve en outreachende zorg

Voor F-ACT betekent assertieve en outreachende zorg: behandeling daar waar de patiënt is met assertiviteit van de hulpverlener, die niet afwacht tot iedereen er klaar voor is. Het congres behandelt ook de doorontwikkeling van het netwerk en het vormgeven van een passend aanbod waarbij we waken voor zowel onder- als overbehandeling, gebruikmakend van nieuwe technologieën (o.a. beeldbellen, digitale modules) en recente ervaringen en wetenschappelijke bevindingen.

Buitenprogramma

Naast de activiteiten in de schouwburg, kan er een daklozentour gedaan worden om dichter bij de leefwereld van de patiënten te komen. Contact maken is immers precies waar het om draait bij assertieve zorg. Ook is het mogelijk om een korte wandel- en/of fietstocht te maken langs vernieuwende leer- en werkprojecten. We gaan in gesprek met medewerkers van de herstelacademie, daklozenopvangwerkprojecten, medewerkers van de kenniswerkplaats en vernieuwende groene projecten binnen de regio. Want natuurlijk staat duurzaamheid ook bij dit congres voorop.

Korting

Leden van vereniging F-ACT Nederland krijgen € 25,- korting op de toegangsprijs. Cliënten zonder dienstbetrekking betalen slechts € 100,- excl. btw om toegang te krijgen. Ook studenten kunnen in aanmerking komen voor korting.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij NVvP*, VVGN, FGzPT, NIP/NVO, NVRG, VSR, V&VN (ook SPV-en), Registerplein en SKJ.

  • Wanneer psychiaters accreditatiepunten willen ontvangen, moeten zij de gehele dag de nascholing op locatie volgen. Psychiaters die aan buitenactiviteiten deelnemen ontvangen geen accreditatie.

Onze Partners

Share This