Voorkomen van verplichte zorg    |   editie 2025

Landelijk congres

 

Op donderdag 12 juni 2025 organiseert de coalitie Voorkomen verplichte zorg in de voormalige koepelgevangenis in Haarlem het landelijke congres: ‘Voorkomen van verplichte zorg, editie 2025’.

Wat kun je verwachten?

Tijdens het congres gaan verschillende lerende netwerken aan de slag: een lerend netwerk van ambulante teams, een lerend netwerk van klinische teams en een lerend netwerk gericht op inzicht in verplichte zorg: ggz-organisaties die gezamenlijk inzicht willen creëren in verplichte zorg. Het congres is een initiatief van de coalitie Voorkomen verplichte zorg, waarin verschillende organisaties met elkaar werken aan het verminderen van verplichte zorg. De coalitie wordt gevormd door stichting HIC&ART, vereniging F-ACT Nederland, De Nederlandse GGZ (waardenetwerk Zorg en Veiligheid), MIND, Platform IHT, V&VN, NVvP, CCAF en Akwa GGZ.

Ondanks de invoering van de Wvggz in 2020 is het aantal toepassingen van verplichte zorg nog steeds heel hoog. Dagelijks wordt in Nederland bij ongeveer 65 mensen een crisismaatregel of zorgmachtiging opgelegd. Op jaarbasis zijn dat ongeveer 24.000 mensen die of een crisismaatregel (8.715) of een zorgmachtiging (15.239) krijgen opgelegd. Een zeer hoog aantal voor een ontwikkeld land als Nederland. Iedere inspanning van elke betrokkene rond mensen die verplichte zorg ontvangen of die het risico lopen op verplichte zorg, is van belang. De kracht van landelijke en regionale samenwerking is hierbij cruciaal, juíst omdat verplichte zorg zoveel mensen raakt. Persoonlijk, professioneel of in een combinatie van beide.

Op donderdag 12 juni gaan we in Haarlem leren van ieders ervaringen. Wat werkt om verplichte zorg zoveel mogelijk te voorkomen? En wat werkt vooral niet? Op deze en vele andere vragen gaan we antwoorden geven en deze met elkaar delen.

Het congres vindt plaats in de voormalige koepelgevangenis in Haarlem. De Koepel diende vanaf 1901 als huisvesting voor veroordeelde. Het ontwerp van de Koepel was destijds revolutionair, met een centraal overdekt plein dat het voor bewakers mogelijk maakte om vanuit het midden gemakkelijk alle gevangeniscellen te observeren. De Koepel is nu een bruisende ‘hub’ in Haarlem voor start-ups, congressen en evenementen, waarbij het rijke verleden van het gebouw samensmelt met de dynamiek van de moderne tijd.

Kom je ook luisteren en kennis en ervaringen delen op deze bijzondere locatie in Haarlem? 

Accreditatie wordt aangevraagd bij NVvP*, VVGN, FGzPT, NIP/NVO, NVRG, VSR, V&VN (ook SPV-en), Registerplein en SKJ.

*Wanneer psychiaters accreditatiepunten willen ontvangen, moeten zij de gehele dag de nascholing op locatie volgen. Psychiaters die aan buitenactiviteiten deelnemen ontvangen geen accreditatie.

Onze Partners

logo stichting HIC&ART
logo CCAF
logo akwaggz
logo mind
Share This